Argumentare

Argumentarea presupune un fel de construcție, nu? De ce depinde dacă stă sau cade? Cercetăm împreună cu David Moscovici.

După cel de comunicare, dumnealui ar fi al doilea atelier din seria celor transversale, acelea care îți antrenează deprinderi pe care le poți folosi în orice domeniu.

Toată lumea are un punct de vedere, are idei și convingeri. Dar cum le susținem? Găsim argumentele, le organizăm, le legăm, le prezentăm într-un fel ușor de urmărit și convingător. Contează și situația în care ne aflăm – la o bere în oraș, la un interviu, la o conferință în fața unui public, la televizor, șamd.

Pe de altă parte, învățăm și să analizăm discursul celorlalți – prieteni, șefi, prezidențiabili, branduri. Oho, sunt mulți care vor să fim de partea lor! Unii încearcă să ne manipuleze, iar noi trebuie să ne dăm seama de asta.

Altfel, cu libertatea vin sumedenie de alegeri pe care trebuie să le facem. Ne obosesc. Dar discuțiile argumentate sunt și căi prin care putem găsi soluții noi, putem vedea lucruri pe care nu le vedeam înainte. Că doar nu suntem fanatici sau fixiști. Nu e epoca, nu e locul.

Dar mai bine lăsăm argumentarea pro-atelier pe seama profului:

Atelierul ar trebui să ajute la a construi încredere în sine, la deprinderea canalizării emoțiilor înspre a comunica cu impact. Vor fi explorate punctele tari și punctele slabe ale fiecărui vorbitor și cum ar trebui administrate acestea. Participanții vor afla cum își pot dezvolta persuasivitatea argumentării și cum să construiască logica unor argumentări complexe. Nu în ultimul rând, vor fi exersate elemente de strategie a argumentării. (interviu cu David Moscovici)

 • M-a ajutat să îmi cresc încrederea în mine, să fiu mai perseverentă în susținerea ideilor mele, să îmi nuanțez gândirea, să văd un subiect controversat din mai multe perspective, să folosesc o varietate mai mare de argumente decât foloseam până acum. (Alina Doica)
 • Atelierul de argumentare mi-a rezolvat cam toate dilemele despre arta de a fi convingător în viața de zi cu zi. Am aflat ce îmi lipsea din trusa unei argumentări ideale, am exersat non-stop tehnici noi și am primit feedback prietenos și relaxat. Recomand atelierul tuturor celor care vor să-și învingă teama de eșec în dezbateri și mai ales celor care se întreabă: „cum de le iese altora?” (Dana Pascu)
 • În primul rând, atelierul de argumentare mi-a împlinit o dorință foarte veche, cea de a fi în aceeași cameră cu 7 femei, de a mă contrazice cu toate în același timp și de a ieși de acolo viu și cu zâmbetul pe buze. Este un exercițiu de disciplină în primul rând, de învățare a ascultării active și atente. Este un antrenament al ordonării gândurilor, al prioritizării ideilor, este jocul în care dacă n-ai pus întrebarea potrivită la timpul potrivit, ai pierdut. Și imediat îți dai seama cât de importante sunt toate astea în afara sălii de curs, fie că e vorba de interacțiuni personale sau de relații profesionale. Simțeam nevoia de a exersa mai mult susținerea propriilor argumente decât efortul convingerii părții adverse, îmi doream să fiu pus în situația de a pleda pentru cauze cu care principial nu sunt de acord. Am învățat strategie, mi-am amintit tehnici de comunicare, m-am distrat bine, dar nu am putut să mă relaxez; eram prea atent la ce spuneau ceilalți.
 • M-a ajutat să structurez și să livrez mesajul meu mai bine către ascultători.
 • Primul lucru pe care l-am învățat este că pentru aproape orice moțiune există argumente pro și contra. A fost un exercițiu foarte bun să le construim din ambele puncte de vedere, să ne punem și în „papucii” celuilalt și să ne pregătim răspunsuri pentru argumentele echipei adverse.
  Am auzit prima oară de modelul SEXI de argumentare și am înțeles cât de eficient este atunci când ai o discuție în contradictoriu cu cineva.
  Toate moțiunile și subiectele discutate au fost interesante și bine alese. Le-am reluat de multe ori de atunci în discuțiile cu prietenii. Este fascinant să vezi cum o întrebare simplă stârnește răspunsuri și reacții atât de diferite.
  Colegii mei au fost grozavi, au răspuns provocărilor, m-au încurajat când trebuia să vorbesc în picioare, în fața lor și le mulțumesc pentru asta. :)
  Dar în special îi mulțumesc lui David pentru că m-a obligat să mai scutur de praf celulele cenușii 😉
  Super atelier! Sper să existe și o continuare! :)
  Și mulțumesc, Simina! :)

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Pentru înscriere, trimite-ne motivația, într-un mail cu titlul „Atelier de argumentare 3”. Locurile se ocupă în ordinea înscrierilor.
5 săptămâni, 5 ședințe de 3h 30 (cu pauză), o ședință pe săptămână, duminica de la 11:00 la 14:30. Gândește-te bine dacă îți poți rezerva timp pentru întâlniri, să renunți pe parcurs ar fi o pierdere și pentru colegi, dat fiind că, în exercițiile de argumentare, feedbackul tău pentru ceilalți contează.
 • Cost: 500 lei. Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
 • Număr maxim de locuri: 10
 • Număr sub care nu se ține atelierul: 7
 • Avans pentru confirmarea locului: 200 lei

Gândește-te bine dacă poți veni la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Nu am stabilit încă perioada și locul următoarei ediții, dacă te înscrii, te anunțăm.

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

David Moscovici

debater