Caligrafie

Atelierul de caligrafie cu Georgian Constantin și Sorin Trăistaru are o frecvență mare, o ediție o dată la două luni sau chiar mai des. Și atelierul de caligrafie are un grup al absolvenților pe Facebook, cu peste 150 de membri.

La atelierul de caligrafie veţi incerca să uitaţi cam tot ce aţi învăţat la şcoală despre scris. Veţi învăţa mişcările de bază (pe care le veţi putea aplica mai apoi în orice tip de scriere, ba chiar şi în desen şi pictură) și vom studia două stiluri caligrafice (Foundational Hand şi gotice). Vom avea şi o parte de caligrafie modernă, cu instrumente pe care le puteţi face şi voi, şi o să experimentăm cu nişte stropi de culoare. Plus că ceea ce faceţi şi instrumentele pe care le folosiţi vă rămân vouă. Bonus, suntem disponibili pentru ieşit la bere după workshop pentru a împărtăşi din vasta noastră experienţă de viaţă. (Georgian și Sorin)

Poze de la atelier ♦ Poze cu „operele”

 • „Atelierul de Caligrafie organizat de Revista pentru Povestiri a fost scânteia care a aprins interesul latent pentru caligrafie, custom lettering și aplicarea artei caligrafice în design, pe care eu personal o aveam de mulți ani de zile. Vorbind din experiență proprie, nicio carte și niciun material sau instrument cu care te poți juca nu te poate motiva mai bine decât pornirea la drum în caligrafie cu sprijinul și feedback-ul unor oameni cu mai multă experiență în domeniul ăsta. Ei îți pot da sfaturi despre ce materiale să folosești, ce unelte să-ți cumperi, de unde să te inspiri și cum să aplici cel mai bine ce-ai învățat. Recomand cu căldură Atelierul și le urez organizatorilor mult succes în viitor!” (Viorel Mocanu, Designer)
 • „Nu știu dacă este un răspuns relevant, dar când am venit la curs eram ca la jocurile olimpice, să termin cât mai repede fiecare exercițiu (deși nu era nicio întrecere, doar lucram pentru mine) și, bineînțeles, literele erau disproporționate, prea scurte, prea grase, prea hidoase (prea ca la țară). Am învățat să am răbdare, să mă concentrez pe fiecare literă și le-am reținut mult mai repede și mai ușor, fără să fie nevoie să mă uit pe ce am lucrat. 1. A, și literele mele sunt mai grațioase, zici că le-a picat în brațe o pasăre măiastră. :) 2. A, și acum sunt mult mai pretențioasă și mai atentă la orice tip de caligrafie/ lettering/ typography. Mi-a plăcut foarte mult atelierul. Orele de caligrafie mi se pare că s-au terminat mai repede decât popcornul la film. :)”
 • „Disciplină și răbdare, capacitatea de a înțelege că arta cere multă răbdare și antrenament. În afară de asta, regulile caligrafiei le-am asimilat mult mai bine de la cineva decât să le fi citit într-o carte”
 • „Mi-a plăcut că mi-a pus răbdarea la încercare, energia tuturor participanților (deși nimeni nu se cunoștea înainte de atelier) a fost foarte bine balansată și, ca experiment social, pot spune că a fost cel mai reușit, al meu, de până acum. La cât mai multe ateliere și, sperăm, la cât mai multe joburi extra pentru coordinatori 😀 șiiii, poate pe viitor, mult-doritul curs pentru noi, ăștia „avansați”!”
 • Atelierul mi s-a părut un foarte bun punct de plecare în studiul caligrafiei, mai ales pentru cineva ca mine, care nu are idee despre ce este vorba, dar își dorește să afle cât mai multe lucruri despre caligrafie într-un timp cât mai scurt. Foarte concentrat și atractiv, atelierul te ajută să faci cunoștință cu două stiluri caligrafice diferite și cu diverse instrumente specifice acestei arte, precum și să-ți însușești suficiente noțiuni pentru a continua explorarea pe cont propriu, sau în cadrul vreunui alt curs care să-l continue pe acesta (cu siguranță există mulți doritori să se înscrie la un al doilea nivel). Am apreciat foarte mult stilul de predare organizat și atmosfera destinsă și agreabilă.
 • „Am reușit să fac ceva ce mi se părea imposibil și mi-am găsit o pasiune neașteptată. E greu de explicat. Nu vă fac mai bine un desen? :)”
 • „Atelierul mi-a adus mai mult curaj în exprimarea prin scrisul frumos, un plus de rigoare necesară, întâlnirea cu niște oameni simpatici și implicați și idei faine despre ce pot exprima nu numai în scris, dar mai ales prin scris, prin însăși forma lui.”
 • „M-am cunoscut mai bine pe mine, mi-am dat seama că deși consider că am răbdare și acord atenție detaliilor, nu e chiar așa. Mi-a deschis din nou o ușă către lumea creației, poveștilor, plecând de la caligrafie.”
 • „Undeva la jumătatea atelierul, pentru mine s-a declanșat un alt fel de conștiență. Ca și când mi s-ar fi deschis un nou nivel de percepție. Dintr-odată am început să bag de seamă, involuntar, diferențele între tipurile de scris. M-am surprins recunoscând tipuri de scriere la metrou pe coperțile cărților sau în siglele restaurantelor, să observ unde e scris cu Foundational Hand, unde emblema e un S gotic, să observ că unele seamănă cu cele învățate, dar parcă și diferă sau să mă întreb cum s-or numi celelate tipuri de scris și cine le-o fi inventat. Pe de altă parte, se știe despre constrângeri că, paradoxal, ajută creativitatea. În fiecare atelier primeam doar o parte din literele acelui alfabet. E interesant să fii din nou în postura în care să nu poți folosi toate literele, pentru că pe unele „nu le cunoști”. Cumva cam ca în școala primară. M-am distrat copios de fiecare dată când descopeream cuvinte lungi sau faine pe care puteam – ura! – să le scriu cu putinul avut la dispozitie. Nu credeam că s-ar fi putut face chiar și scurte povești coerente cu cuvinte găsite din litere așa puține. Am savurat momentele de căutare și m-am bucurat cu ingenuitatea unui copil!” (Lavinia)
 • „Mi-a plăcut foarte mult cursul și cred că metodele de predare au fost foarte adecvate. De asemenea, și ritmul de predare a fost ok, iar de fiecare dată când aveam întrebări, și Sorin și Georgian m-au ajutat și mi-au explicat. Mi-a plăcut și faptul că primeam pe mail detalii și explicații despre ce învățasem până atunci. Am fost foarte mulțumită și nu aș modifica nimic.
 • „Am învățat un skill nou pe care îl voi folosi în designul meu.”
 • „Desi credeam că știu cu ce „se mănâncă” această disciplină, am descoperit destul de rapid că am avut o gândire total eronată în acest sens. Atelierul m-a învățat principiul cel mai important în exercițiul caligrafiei, răbdarea!” (Dragoș Mocanu)
 • „Am învățat că… am multe de învățat, când vine vorba de caligrafie:)). Și mai ales răbdare și perseverență șiiiii multă, multă practică. Mie îmi place să mă mișc repede, dar la caligrafie graba strică treaba și trebuie să o iei ca-n Ardeal, cu încetinitorul. Georgian și Sorin au avut ei înșiși multă răbdare cu noi, mai ales când veneam cu teme pe jumătate făcute, și mai ales când greșeam literele, una după alta, no matter what. Ce am „luat” de la atelier – două stiluri de caligrafie care nu mă atrăgeau neapărat înainte dar pe care am ajuns să le apreciez; multe, multe tips & tricks pe care nu le știi ca începător și nu prea le găsești sau nu prea știi unde să le cauți „pe net”; răspunsuri la toate întrebările legate de caligrafie și experiența haioasă din ultimul atelier, de modern calligraphy – ne-am jucat cu cerneluri și penițe improvizate de maeștri. Și, nu în ultimul rând, m-am ales cu o gaură în buget, pentru că… it’s addictive și când începi să îți cumperi una și alta, de-ale caligrafiei, nu te mai saturi :))” (Miha Adam)
 • Caligrafia e ca o poveste. Și ca o magie. Te duce într-un fel de timp și spațiu în care uiți de aici și acum și te pune să fii prezent în scriitura care îți iese în toate felurile la început. Apoi, când îți ies literele, te minunezi si te bucuri. Te pune să ai răbdare. Să vezi cum e cu spațiul și cu echilibrul. Cum e cu detaliile. Un punct poate să strice tot ansamblul vizual. Mie mi-a dat o stare de confort și bucurie, mai ales când am putut să scriu un Mulțumesc caligrafic și să îl împrăștii către lume. (Alina)
 • Am învățat mai multă disciplină și m-am bucurat de o comunitate neasteptat de numeroasă. Foarte entuziasmant. Aștept cursul de avansați :))
 • Am înțeles principiile eleganței în scris si cum să le aplic, nu doar să copiez de la alții. Mi-a fixat baza caligrafiei, m-a pus pe poteca bună, nu să o iau dezorientat pe câmpul învățatului de unul singur. Plus că m-a îndrumat și în lumea instrumentelor de scris. (Claudiu)
 • Inspirație, curaj, exercițiu, o stare de relaxare și concentrare. (Simona Buzatu)
 • M-a relaxat, am învățat lucruri noi, am cunoscut oameni mișto și mi-am făcut și o prietenă nouă. Cam cool, aș zice :)
 • A fost o experiență faină, am rămas cu o grămadă de chestii și mai ales cu mare sete de caligrafie. Băieții sunt foarte de treabă și simți că înveți împreună cu ei, iar pasiunea lor e contagioasă :)
 • Am adorat acest atelier pentru că din primele minute m-a făcut să mă întreb „De ce nu m-am apucat de asta mai devreme?”. Pentru mine a fost o experiență super frumoasă și nu o voi uita prea curând datorită: oamenilor mișto, atmosferei ca între prieteni, râsetelor și lecțiilor explicate foarte bine. De acum înainte o să folosesc ce am învățat aici ca să îmi dezvolt pasiunea pentru caligrafie. Aștept cu nerăbdare cursul pentru avansați. Oficial sunt cu ochiul pe orice eveniment care are legatură cu asta. 10 pe linie de la mine. (Ioana Harasim)
 • Atelierul de Caligrafie m-a învățat ce înseamnă să ai răbdare și că, dacă ai răbdare, atunci sigur iese ceva frumos. Mi-a plăcut foarte mult datorită „profesorilor”, a explicațiilor foarte bune și a atmosferei relaxante din cadrul întâlnirilor. Cu siguranță voi continua să exersez și să lucrez. Mulțumesc! (Alexandra)
 • Atelierul de Caligrafie mi-a deschis ochii către o nouă lume. Mi-a schimbat cu totul viziunea asupra scrisului și mi-a dat de lucru pentru cel puțin 10 ani de acum înainte!
 • În conformitate cu așteptările mele, m-a ajutat să scriu mai frumos și mai citeț, doar prin sporirea atenției pe care o acord scrisului în general. M-a învățat să fiu mai atent și să apreciez texte, fonturi și scrisul în general și să le văd pe toate drept formele de artă pe care le reprezintă. De asemenea, am învățat stilul gotic și Foundational Hand, pe care o să le folosesc când scriu scrisori, bilețele, felicitări etc., pentru unicitate și individualitate.
  (Alexandru Argăseală)
 • Atelierul mi-a adus mai multa încredere că prin multă muncă și exercițiu poți face orice. Nu am crezut niciodată că o să pot să scriu de mână fix cum scrie „Gustul nemțesc” pe outdoor-ul de la Mc Donald’s cu sandvișul bavarez. :) Și să începi să înveți de la 0 literele îți dă un feel mișto de clasa 1, tinerețe, nou, care te face să te simți bine. Chiar dacă ajungi să mănânci multe litere pentru că te concentrezi pe cum scrii și nu pe ce scrii. 😛
 • Prin calligraphy, voi putea adăuga ceea ce lipsea lucrărilor și proiectelor mele viitoare.
  Vreau să combin desenul de mână cu calligraphy… și să duc chestia asta cât mai „departe”. Mai pe scurt, „când o să fiu mare, vreau să mă fac Jake Weidmann”.
  (Yours truly, Eugen Golumbeanu)
 • Mi-a împlinit un vis bătrân, mi-a deschis o fereastră către înțelepciunea și îndeletnicirea cronicărească de odinioară, m-a ajutat să pun într-o formă atât de ordonată frumoase gânduri pentru prieteni de departe (bine, aici încă mai am de exersat ^_^ dar am prieteni iubitori, iertători și răbdători) și mi-a dat ceva de predat copiilor care sunt foarte entuziasmați de chinul meu pedagogic în ale caligrafiei.
 • Am trăit fascinația de a descoperi arta funcțională a caligrafiei, un meșteșug aproape desuet azi, în era tastelor și touch-screen-urilor. Am descoperit satisfacția de a desena cu peniță, cu cerneală și cu drag litere poziționate matematic pe hârtia liniată cu precizie. M-au amuzat sprâncenele ridicate ale prietenilor când le povesteam despre noul meu hobby și le descriam liniștea interioară pe care ți-o dă concentrarea ca fiecare literă să iasă perfect. Indiferent de orice funcționalitate ulterioară, pentru mine, caligrafia a fost un exercițiu captivant despre puterea mâinilor, despre răbdare și atenție, despre liniște și imaginație, despre regăsire și creativitate. E o experiență pe care o recomand cu tot dragul! (Alexandra Oniceanu-Becut)
 • Cel mai mult mi-a antrenat răbdarea. Eu nu am prea multă din asta, dar totul e educabil. Și mi-a mai dat senzația aia fantastică care se numește flow și pe care o vânez cu asiduitate în tot ceea ce fac. (Ioana)

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Deadline-ul pentru înscrierile la a 18-a ediție e 10 iunie. Trimite-ne un mail cu subiectul „Atelier de caligrafie 18”. În corpul mailului scrie-ne care e motivația ta pentru participarea la atelier și cum te gândești să folosești ce veți învăța acolo. Spune-ne și dacă ești dreptaci sau stângaci. Locurile se ocupă în ordinea înscrierilor.
Ediție de vară, în timpul săptămânii: o lună, 8 ședințe, 2 pe săptămână, luni și miercuri, de la 19:00 la 21:00.
 • Cost: 450 lei. Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
 • Număr maxim de locuri: 12
 • Avans pentru confirmarea locului: 200 lei

Gândește-te bine dacă poți veni la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Perioada următoarei ediții: 20 iunie -13 iulie. Locul în care ținem atelierul: Epic Bar, str. Colței nr. 50.

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Georgian Constantin

caligraf

Sorin Trăistaru

caligraf