Science-fiction și fantasy online

Căutăm scriitori debutanți pasionați de science-fiction și fantasy. Michael Haulică și Dănuț Ungureanu își pun experiența și talentul la dispoziția ta.

De-a lungul celor 12 întâlniri vei învăța cum să scrii în cea mai bună formă ceea ce ți-ai propus. De ce scrii, ce și cum scrii sunt întrebări la care îți vei răspunde singur, iar tutorii vor fi aproape să te ghideze prin „pădurea narativă”, în general, și prin genurile science-fiction și fantasy, în special. Fiecare întâlnire va aborda o temă legată de scris (structură, personaje, dialog, genuri etc). E vorba de antrenament serios aici! Și mai e vorba de feedback pe text, vital pentru scriitorii debutanți.

Rezultatul atelierului poate fi publicarea celor mai bune proze într-o antologie Sf & F la Millenium Books (dacă scrii un text bun și îl termini la timp). Antologia publicată în urma primei ediții a atelierului poate fi cumpărată pe site-ul editurii. Se numește „Eroi fără voie”, iar absolvenții au lucrat pe texte și după atelier, într-un cenaclu inițiat la ideea lui Michael Haulică, numit Secția 14. Mai multe despre Secția 14 și despre antologie ne-au spus chiar absolvenții: vezi aici. Înainte de publicarea în antologie, unii dintre absolvenți au fost publicați în reviste SF (Argos și Galileo), unii dintre ei în regim profesionist – adică au fost plătiți pentru texte.

În ultimii douăzeci de ani și în România S-ul din SF a migrat dinspre științele clasice (fizică, chimie, astronomie) spre noi abordări (lingvistică, economie, sociologie) și, de asemenea, scriitura autorilor români a devenit mult mai literară, literatura primînd asupra ideii SF. (…) Într-adevăr, destule cărți F&SF neglijează partea literară (artistică) pentru a scoate în evidență ideea SF, ipoteza extraordinară, speculația socială sau științifică. În destule cărți SF, clanța de la o ușă e mai importantă pentru autor decît personajul care se folosește de ea. (…) O fi sefeul un domeniu în care se poate bate cîmpii, dar atenție, cîmpii trebuie bătuți organizat, coerent, logic. (…) Prin cenacluri aveam obiceiul să le spun tinerilor care veneau să caute un verdict despre propriile lor înzestrări literare că, dacă după una-două-nouă critici se lasă de scris, atunci nici n-au avut de ce se apuca. Cum ziceam mai devreme, cînd scrii trebuie să crezi în tine, în steaua ta, și să te ții de scris. (Interviu cu Mike)

Partenerii atelierului: bookblog.ro, Millenium Books

Interviuri Bookblog cu antrenorii atelierului de science-fiction și fantasy, pe tema scrisului SF&F:

Mike Haulică ♦ Dănuț Ungureanu

Oliviu Crâznic (coordonator pentru primele două ediții) ♦ Marian Coman (invitat la primele două ediții) ♦ Florin Pîtea (invitat la prima ediție)

 • Am aflat de la editori și scriitori consacrați care sunt instrumentele „secrete” ale scriiturii vrednice de câțiva cititori. Ce să evit. Cum să evit. Ce să scot în evidență. Cum să fac asta. Cum pot să public. Cum ar fi de dorit să public. Am găsit, de asemenea, o „gașcă” nouă formată din oameni pasionați de aceleași texte ca și mine. Oameni deschiși de la care am primit sprijin, feedback și sper chiar să găsesc prietenie, pe viitor. (Adrian Poenaru)
 • Atelierul mi-a adus o nuvelă publicată (în curând) în Argos. Poate și în antologia lui Mike Haulică, anul ăsta. Un pic mai multă încredere în mine ca potențial scriitor. Mult mai mult interes și pentru literatura SF, și pentru literatura fantasy. Mai multe recomandări de lectură.
 • – În primul rând, evident, atelierul mi-a adus cunoștințe și repere noi, pe care altfel nu le-aș fi putut dobândi. E plin netul de writing advices, dar nu la nivelul acesta și nu cu informații legate de practicile de pe piața de carte românească. Ce-i drept, ceva ceva găsești și aici, dar foarte puțin și în mare măsură vin tot de la Mike (editoriale, interviuri). – Cenaclul Secția 14, un rezultat surpriză extraordinar la care nici nu mi-a trecut prin cap să visez vreodată (la asta am pus toți umărul, dar fără deschiderea și bunăvoința lui Mike nu ar fi ieșit nimic din toate visele noastre frumoase). – Feedback pe text foarte atent și detaliat, chiar la nivel de cuvinte, semne de punctuație, etc. (de la Oliviu și Mike, ulterior și de la colegi în cadrul cenaclului; ne exersăm astfel și noi abilitățile de editare și autoeditare). – O rampă de lansare pentru debut. – (last but not least) Prieteni noi și foarte dragi.
 • Atelierl de SF&F mi-a adus o privire din interior asupra industriei, m-a făcut sa îmi dau seama de niște lipsuri în scriitura mea pe care altfel foarte greu le-aș fi observat, poate chiar deloc. Cel mai important, am avut ocazia de a cunoaște niște oameni absolut geniali cu care am rămas prieten și colaborator. Continuăm să ne vedem și după finalul atelierului, atât la cenacluri unde discutăm scrierile fiecăruia în parte, cât și pe lângă, mai la o vorbă inteligentă, mai la o bere cu substrat. Sefiștii sunt niște oameni aparte.
 • Oameni cu care se poate vorbi despre scris, cu pasiune și respect reciproc. Sau, dacă suna prea formal, o gașcă mișto.
 • Consider că am avut foarte multe de învățat din experiențele personale ale scriitorilor care ne-au instruit. Firește, am învățat foarte multe și despre arta scrisului în sine, însă cred că este foarte important faptul că instructorii au încercat să ne pregătească pentru viața de scriitor cu tot ce implică asta.
 • Mai multă încredere în sine și în abilitățile de a scrie SF&F, un munte de informații utile, și ocazia de a cunoaște oameni extraordinari.
 • Am învățat aspecte teoretice, pe care nu le știam. Am avut ocazia să lucrez cu oameni minunați, dispuși să ne învețe și să ne ajute în calea noastră ca viitori scriitori.
 • Povestea mea s-a îmbunătățit foarte mult datorită feedbackului dat de tutori. Am cunoscut oameni cu aceleași preocupări și pasiuni.
 • Șansa de-a cunoaște oameni deosebiți, atât pe cei trei Mari, cât și pe cei care mi-au fost colegi de atelier. Adevăratul câștig stă însă în șansa de-a face parte dintr-un nou cenaclu, Secția 14:)
 • Atelierul mi-a crescut încrederea în mine pentru a fi pregătit să intru în lumea literară. Am înţeles că trebuie să „transpir” muncind la ceea ce scriu pentru a-i oferi acel luciu de care are nevoie. Şi cel mai important lucru, m-a adus alături de oameni nemaipomeniţi.
 • Prieteni cu interese şi gusturi comune, şansa de a cunoaşte scriitori şi editori, şi disciplina de a scrie constant, cu scopul explicit ca textul să fie citit de public.
 • Acest atelier mi-a spulberat nişte vise. Dar aşa mi-a fost înfăţişată realitatea. Şi am primit critici. Iar astfel am progresat. Am cunoscut oameni deosebiţi, cu care m-am împrietenit. A fost o experienţă atât folositoare, cât şi plăcută (ca să nu spun necesară).
 • Eu nu știam nimic despre SF, pentru acest motiv m-am înscris. Nu am veleități de scriitor, nici aspirații. Nu cred nici în vreo abilitate de scris pe care aș putea-o avea, cum, de altfel, nu cred nici că voi avea vreun nume în scris. Însă, experiența cu Dănuț, Michael, Iulia și ceilalți 6 magnifici mereu îmi aduce amintiri plăcute. Cu câțiva lei am întâlnit persoane cu care voi păstra legătura, sunt mulțumit.
 • Mi-a clarificat regulile de bază care trebuie respectate pentru a realiza un text SF&F publicabil.

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Ca să te înscrii la următoarea ediție, trimite-ne un mail cu subiectul „Atelier SF&F 4” și motivația participării. Locurile se ocupă în ordinea înscrierii. 
6 săptămâni, 12 ședințe, luni și joi, de la 19:00 la 20:30
 • Cost: 600 lei. Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
 • Număr maxim de locuri: 9
 • Număr sub care atelierul nu se ține: 7
 • Avans pentru confirmarea locului: 200 lei

Gândește-te bine dacă poți veni la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Perioada următoarei ediții: nu a fost stabilită. Locul e Google Hangouts, plugin pentru browser. Practic e vorba de un video call – toți participanții se văd, se aud și pot vorbi. Se instalează ușor și gratuit de aici. E nevoie de căști cu microfon și de webcam (dacă nu sunt incorporate).

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Michael Haulică

prozator, editor

Dănuț Ungureanu

prozator