Caligrafie foundational

Atelier_caligrafie_foundational

Atelierul de caligrafie foundational e ținut de Georgian Constantin aka Another Outsider.

Foundational e un stil caligrafic de bază, rotunjit, pentru care vei folosi toc și peniță oblică. Înclinarea literelor se face la un unghi de 30 de grade, te vei bucura să afli că există o regulă de compunere a literelor dintr-o serie de tușe – strokes – pe care le deprinzi înainte să ajungi la litera „a”. De fapt, nici nu începem cu litera „a”, o să vezi.

Atelierul e pentru cei care vin din zona arte vizuale/design/arhitectură/publicitate, care vor să adauge o nouă abilitate în trusa lor cu superputeri, dar și pentru oricine vrea să exploreze caligrafia, pentru că foundational e primul pas spre alte scripturi. Odată deschis apetitul, îți vei da seama că există o mare diversitate de stiluri de scriere, instrumente, cerneluri, suprafețe, aplicații – un întreg univers!

Ce ne spune Georgian, care predă foundational de 4 ani:

Foundational Hand a fost primul stil caligrafic de scriere pe care l-am învățat, și a fost un început foarte bun. Nu degeaba se numește „foundational”. Teoretizat de Edward Johnston pe la sfârșitul anilor 1800, rămâne până în ziua de azi un stil foarte frumos, lizibil si ușor de învățat. O să avem 9 ore de lucru și joacă, în care o să învățăm structura literelor minuscule și majuscule, o să vorbim despre ce putem să facem cu noul skill învățat și ce fac alți caligrafi cu skill-urile lor și nu în ultimul rând, care ar fi următorii pași în cariera de caligraf :)

 • „Am reușit să fac ceva ce mi se părea imposibil și mi-am găsit o pasiune neașteptată. E greu de explicat. Nu vă fac mai bine un desen? :)”
 • „Atelierul mi-a adus mai mult curaj în exprimarea prin scrisul frumos, un plus de rigoare necesară, întâlnirea cu niște oameni simpatici și implicați și idei faine despre ce pot exprima nu numai în scris, dar mai ales prin scris, prin însăși forma lui.”
 • „Am învățat un skill nou pe care îl voi folosi în designul meu.”
 • „Desi credeam că știu cu ce „se mănâncă” această disciplină, am descoperit destul de rapid că am avut o gândire total eronată în acest sens. Atelierul m-a învățat principiul cel mai important în exercițiul caligrafiei, răbdarea!” (Dragoș Mocanu)
 • Am înțeles principiile eleganței în scris si cum să le aplic, nu doar să copiez de la alții. Mi-a fixat baza caligrafiei, m-a pus pe poteca bună, nu să o iau dezorientat pe câmpul învățatului de unul singur. Plus că m-a îndrumat și în lumea instrumentelor de scris. (Claudiu)
 • În conformitate cu așteptările mele, m-a ajutat să scriu mai frumos și mai citeț, doar prin sporirea atenției pe care o acord scrisului în general. M-a învățat să fiu mai atent și să apreciez texte, fonturi și scrisul în general și să le văd pe toate drept formele de artă pe care le reprezintă. (Alexandru Argăseală)
 • Prin calligraphy, voi putea adăuga ceea ce lipsea lucrărilor și proiectelor mele viitoare.
  Vreau să combin desenul de mână cu calligraphy… și să duc chestia asta cât mai „departe”. Mai pe scurt, „când o să fiu mare, vreau să mă fac Jake Weidmann”.
  (Yours truly, Eugen Golumbeanu)
 • Am trăit fascinația de a descoperi arta funcțională a caligrafiei, un meșteșug aproape desuet azi, în era tastelor și touch-screen-urilor. Am descoperit satisfacția de a desena cu peniță, cu cerneală și cu drag litere poziționate matematic pe hârtia liniată cu precizie. M-au amuzat sprâncenele ridicate ale prietenilor când le povesteam despre noul meu hobby și le descriam liniștea interioară pe care ți-o dă concentrarea ca fiecare literă să iasă perfect. Indiferent de orice funcționalitate ulterioară, pentru mine, caligrafia a fost un exercițiu captivant despre puterea mâinilor, despre răbdare și atenție, despre liniște și imaginație, despre regăsire și creativitate. E o experiență pe care o recomand cu tot dragul! (Alexandra Oniceanu-Becut)
 • Atelierul mi-a dat altă perspectivă asupra unei arte (caligrafia) peste care se trece foarte ușor cu vederea (și asupra evoluției fonturilor). Un beneficiu secundar a fost posibilitatea de a întâlni oameni deschiși la minte.
 • Mi-a deschis apetitul pentru această artă a scrisului. Mulți îmi ziceau că „scriu frumos” – aveau și nu aveau dreptate. Când am văzut ce poți face cu un toc, o peniță și o călimară, am zis: WOW!… de fapt, scrisul meu normal de mână este doar lizibil și ordonat. LOL!
 • Atelierul mi-a adus mai multa atenție la detalii, precizie, am învățat să las timpul să curgă și să nu mă grăbesc atunci când desenez o literă. Mi s-a părut că de pe un întreg univers aflat lângă mine s-a ridicat ceața și ceea ce am descoperit mă face să fiu în continuare curioasă.
 • Am învățat scris caligrafic ca o tehnică de relaxare și meditație. Îmi este folositor în plan personal și mă ajută în autocunoaștere; consider scrisul elementar pentru claritate în gândire și ca activitate anti-stress.

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Te poți înscrie la următoarea ediție oricând și te vom anunța când organizăm o nouă ediție. Trimite-ne un mail cu subiectul „Caligrafie foundational 6”. În corpul mailului scrie-ne care e motivația ta pentru participarea la atelier și cum te gândești să folosești ce veți învăța acolo. Locurile se ocupă în ordinea înscrierilor.
3 ședințe a câte 3 h, în două weekenduri, duminică + sâmbătă + duminică, de la 12:00 la 15:15.
 • Cost: 400 lei (include un kit de caligrafie pentru fiecare) Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
 • Număr maxim de locuri: 10 (număr minim 6)
 • Avans pentru confirmarea locului: 200 lei

Gândește-te bine dacă poți veni la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Datele următoarei ediții: nu au fost stabilite. Locul: Lente, Str. Dionisie Lupu nr. 78.

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Georgian Constantin

caligraf