0732009198 | simina@revdepov.ro

Anti-hărțuire

Codul de conduită la atelierele Club Revdepov

Comunitatea Club Revdepov își propune ca toate atelierele, grupurile și activitățile propriei comunități să respecte întotdeauna următoarele principii de funcționare:

  • Reprezintă un mediu sigur și respectuos pentru toți participanții. Vom face eforturi pentru a asigura un mediu în care oamenii nu sunt supuși discriminării sau hărțuirii de niciun fel.
  • Reprezintă un mediu în care toți oamenii se pot exprima liber. Fiecare contribuție este valoroasă în felul ei.
  • Nu se va presupune că toată lumea are aceeași experiență anterioară. Sunt încurajate întrebările.
  • Antrenorii și cursanții sunt încurajați nu doar să vorbească, ci și să asculte.
  • Feedbackul se va referi întotdeauna la creație (text, alt produs rezultat din atelier), nu la autor.
  • Vom depune eforturi pentru a asigura buna reprezentare a comunității în procesul îmbunătățire a atelierelor (chestionar de feedback, ocazii de a face sugestii).
  • Vom face eforturi pentru a ne asigura că relațiile și conversațiile dintre membrii comunității, cursanți și antrenori rămân respectuose, promovează participarea și productivitatea.

Asociația Brain Fitness, care gestionează proiectul Club Revdepov, își rezervă dreptul de a cere oricui nu respectă acest Cod de conduită să nu mai participe în cadrul atelierelor, grupurilor și activităților organizate de Club Revdepov.

17 august 2020, Asociația Brain Fitness

 

Politica anti-hărțuire Club Revdepov

Toate atelierele, grupurile și activitățile Club Revdepov și toți membrii, reprezentanții și participanții se obligă să respecte prezenta Politică anti-hărțuire.

Club Revdepov își propune să ofere un mediu fără hărțuire și fără discriminare, pentru toată lumea, indiferent de gen, identitate de gen și expresie, orientare sexuală, dizabilitate, aspect fizic, greutate, rasă, religie etc. Nu tolerăm sub nicio formă agresarea membrilor, participanților și partenerilor. Limbajul și imaginile cu tentă sexuală în interacțiunile dintre participanți nu sunt potrivite pentru niciun eveniment și nicio activitate a comunității Club Revdepov.

Discriminarea include, dar nu se limitează la: comentarii jignitoare scrise sau verbale referitoare la gen, etnie, identitate de gen și expresie, orientare sexuală, dizabilitate, aspect fizic, greutate, rasă, religie, imagini sexuale în spații publice, intimidare intenționată; urmărire; fotografiere sau filmare hărțuitoare; contact fizic nepotrivit; aluzii sexuale; excludere; limbaj sau acțiuni care dovedesc condescendență.

Discriminarea mai include, dar nu se limitează la: tratamentul incorect și dăunător aplicat diferitelor categorii de oameni, în special pe criterii ce țin de rasă, naționalitate, vârstă, sex, orientare sexuală, dizabilități, aspect fizic, religie etc.

O atenție deosebită trebuie să aibă antrenorii atelierelor și alți colaboartori care au roluri de coordonare și îndrumare, deoarece ei se află într-o poziție de putere față de cursanți, care nu trebuie să aibă impresia că autoritatea acestor colaboratori merge dincolo de predarea atelierelor. Antrenorii nu trebuie să își folosească poziția pentru a pretinde de la cursanți favoruri de orice natură.

Dacă un participant prezintă comportament de discriminare sau hărțuire, organizatorii pot lua orice măsură consideră potrivită, inclusiv să avertizeze persoana în cauză sau să o excludă din atelierele, grupurile și activitățile comunității Club Revdepov.

Dacă ești hărțuit și/ori discriminat/dacă interacțiunile cu ceilalți cursanți sau antrenori depășesc obiectul atelierului și îți provoacă disconfort sau dacă observi că altcineva este hărțuit și/ori discriminat/este stânjenit din cauza unor interacțiuni nepotrivite sau dacă ai alte îngrijorări, te rugăm să contactezi imediat coordonatorul Club Revdepov la simina@revdepov.ro. Poți folosi modelul de e-mail de mai jos. Dacă nu poți contacta un organizator al evenimentului sau dacă este o situație de urgență, te rugăm să suni la 112 și/sau să te îndepărtezi de situație.

Prețuim participarea tuturor membrilor și sperăm că prin comunicarea acestor așteptări de la început și în mod deschis, ne putem bucura cu toții de un mediu lipsit de agresiune.

Această politică, precum și Codul de conduită, sunt publicate pe site și vor fi comunicate antrenorilor și cursanților înainte de începerea fiecărui atelier.

Model de e-mail pentru raportarea situațiilor de hărțuire

SUBIECT: Alertă Safe Space

Îți scriu deoarece am fost supus unui act de agresiune la un eveniment al Clubului Revdepov, (nume, loc, data evenimentului). Descrierea situației.

Asociația Brain Fitness, care gestionează proiectul Club Revdepov, își rezervă dreptul de a cere oricui nu respectă această Politică anti-hărțuire să nu mai participe în cadrul atelierelor, grupurilor și activităților organizate de Club Revdepov.

17 august 2020, Asociația Brain Fitness

Aceste documente au fost adaptate după cele publicate de Brigada pentru Comunicare Nonprofit în propriul grup de lucru, inspirate la rândul lor din alte documente preexistente. Codul de conduită a fost creat pornind de la Codul de conduită al ONG-ului prietenCode for Romania, care s-a inspirat din Codul de conduită al Code for America. Politica anti-discriminare și anti-hărțuire, preluată de la Brigadă, este bazată pe exemplul politicii de pe Geek Feminism wiki, creată de către Ada Initiative și alți voluntari. Această politică este bazată pe o serie de alte politici din care fac parte: Politica anti-hărțuire Ohio LinuxFest, scrisă de către Esther Filderman și Beth Lynn Eicher, și proiectul Con Anti-Hărțuire. Mary Gardiner, Valerie Aurora, Sarah Smith și Donna Benjamin au generalizat aceste politici și au adăugat materiale de asistență. Mai mulți membri ai LinuxChix, Geek Feminism și alte grupuri au contribuit la aceast document. Să copiem lucrurile bune!