Scriere creativă online – intensiv

Avem aici un atelier în grup mic și cald, de 9 participanți, care sunt antrenați în ale scrisului oriunde s-ar afla: în alte orașe ale țării sau în alte țări ale lumii sau în alte lumi ale galaxiei și am putea să ne oprim. Important e să aibă internet. A, și pasiune pentru scris, normal.

Care sunt păcatele începătorilor?

„Hipersensibilitatea (obligatorie la scriitori) nefiltrată, sau, la cealaltă extremă, o excesivă tehnicizare, o literatură în care prevalează tehnica, dar textul nu mai spune nimic, e aplatizat, nu mai are nerv, nu mai emoționează, decât, cel mult, așa cum pot emoționa componentele electronice ale unui computer care funcționează brici. Cred că trebuie găsit un echilibru, chiar dacă instabil, între hipersensibilitate și tehnică.” (din interviul cu Marin Mălaicu-Hondrari, antrenorul atelierului.)

 • Mi-au plăcut legăturile care s-au creat, implicarea lui Marin.
 • Marin mi s-a părut cel mai cald „profesor” de la Revista de Povestiri, cel mai apropiat de cursanți, cel mai înțelegător și cel mai plăcut. E nu doar un scriitor de la care ai ce învăța, ci și un om pe care ți-l dorești prieten. Iubirea pe care a declarat că o poartă celor preocupați de scris, în general, răzbate prin toate gesturile sale. A pornit la drum cu o oarecare neîncredere în forțele proprii, dar a demonstrat că este un bun pedagog și că stăpânește tainele scrisului. A fost deschis față de noi, am discutat nu doar despre dialog sau descriere, ci și despre ceea ce presupune publicarea unei cărți, despre fricile și complexele fiecăruia dintre noi. Pe lângă faptul că ne-a ajutat să ne îmbunătățim tehnica de scriere, ne-a dat curaj. Marin is the best. (Anca Goja)
 • Mi-a plăcut metoda de lucru a lui Marin.
 • Mi-a plăcut de Marin Malaicu-Hondrari, în primul rând. M-am înscris la curs fără să-i fi citit vreo operă și acum nu știu pe care să mi-o cumpăr prima. E o atmosferă faină, în care râzi, povestești și, cel mai important, lucrezi pe textul tău, sau tema scrisă. Fiecare analizează și își spune părerea în legătură cu textul celuilalt, asta după ce primul care face o analiză este Marin.
  Mi-a plăcut modestia lui, felul în care sublinia ce e greșit, fără să te facă să te simți mic, sau să îți vină să te ascunzi. Mai mult ne lăuda și încuraja. Mi s-a părut sincer, dedicat și cu chef de curs.
  Și mai apoi, mi-au plăcut colegii. Oameni frumoși toți, diverși, din diferite domenii, cu diferite stiluri de a scrie. Așa am observat cum stiluri diferite pot fi la fel de bune.
 • Mi-a plăcut, în primul rând, de Marin, apoi de colegii mei de atelier şi, nu în ultimul rând, de mine, aflată printre oamenii ăştia faini şi talentaţi. Marin este un antrenor foarte relaxat, nu simţi nici o clipă superioritatea scriitorului publicat în raport cu scriitorii wannabe. Dezbaterile pe marginea temelor noastre au venit cu sfaturi şi exemple concrete, fără a ne rezuma la teorie. În plus, am avut dreptul la replică şi am analizat împreună textele tuturor, ceea ce a facilitat învăţarea între noi. Recomandările literare pe care le-am primit au fost un alt punct bonus al atelierului, pentru că dincolo de povestea în sine, am încercat să descifrăm structuri şi să învăţam „să citim” un text. (Cristina Solomon)
 • Recunosc, de-abia i-am comandat cărţile. Nu le-am citit încă. Dar bănuiesc că scrie aşa cum este: un om delicat, modest, bucuros să ajute pe alţii, cunoscător şi iubitor de literatură şi de oameni.
 • Cel mai mult mi-a plăcut implicarea și dedicarea lui Marin. Nivleul lui de empatie este foarte ridicat și fiecare dintre noi s-a simțit apreciat și înțeles. Am apreciat cum ne-a luat gradual pe fiecare, nu ne-a dat din prima să scriem o poveste de multe pagini, ne-a dat stiluri diverse, crâmpeie din diverse stiluri, începuturi, finaluri, descrieri, dialog. Toate astea eu simt că m-au ajutat să îmi îmbunătățesc scrisul. Și mi-a dat încredere în mine. A subliniat și partea bună și acolo unde e de îmbunătățit la fiecare. Per ansmablu mi-a plăcut foarte mult, Marin e și un foarte bun pedagog, pe lângă că are multă răbdare cu cursanții. Și vocea lui e caldă și plăcută. Doar plusuri :)
 • Serile a căror gazda a fost Marin au fost sub semnul prieteniei, al pasiunii pentru lectură și scris și din nou, sub semnul prieteniei. Nu știu dacă cel mai mare câștig a fost pentru mine că am învățat lucruri noi sau cel că am cunoscut oameni speciali, cu care aș fi bucuroasă să rămân prietenă.

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Selecție pe baza unei povestiri de maximum 6000 de semne, cu diacritice, trimisă pe mail (subiect: „Scriere creativă online 9”). Deadline: 25 octombrie
5 săptămâni, 10 ședințe de 1h 30+, miercuri și duminică de la 19:00. Atelierul are loc de două ori pe an.
 • Cost: 600 lei. Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
 • Număr maxim de locuri: 9
 • Avans pentru confirmarea locului: 200 lei

Gândește-te bine dacă poți veni la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Perioada următoarei ediții: 4 noiembrie – 5 decembrie 2018. Locul e Google Hangouts, plugin pentru browser. Practic e vorba de un video call – toți participanții se văd, se aud și pot vorbi. Se instalează ușor și gratuit de aici. E nevoie de căști cu microfon și de webcam (dacă nu sunt incorporate).

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Marin Mălaicu-Hondrari

prozator, poet