5 întâlniri de scriere creativă din zona literaturii pentru copii. Îi așteptăm pe cei care vor să scrie povești pentru copii, fie că vor să publice, fie că vor pur și simplu să își antreneze scrisul sau să-și fascineze copiii din dotare.
Literatura pentru copii e pe val în România, în sfârșit descoperim originalitatea scriitorilor români contemporani în acest teren de joacă. Profităm de perioada de efervescență creativă și îi aducem împreună pe cei care au curaj să scrie pentru un public pur și dur: copiii.
Atelierul în care poveștile originale pentru copii scrise de autori noi și contemporani prind contur are o nouă antrenoare: Ana Maria Sandu!
Un text pentru copii are nevoie de construcție, de stil, de onestitate, de autenticitate, ca orice alt text. Doar că trebuie să reglezi un pic altfel frecvențele. Asta nu înseamnă nici că e mai mult sau mai puțin, ci pur și simplu că e o lume care trebuie să se țină singură pe picioare, să aibă tensiunea necesară, personaje atașante, ca să îi facă pe cititorii aflați la început de drum empatici și curioși.În atelierul de acum vrem să revizităm personaje și povești celebre, să discutăm și dezbatem destinele eroilor și eroinelor lor. Și, bineînțeles, să ne jucăm și să inventăm și alte istorii, care să ne bucure și pe noi și pe cei mici. – Ana Maria Sandu
(Precizare: e un atelier adresat adulților.)
***
Atelierul a avut inițial un format intensiv, iar antrenoarea lui a fost Adina Popescu. În toamna lui 2017, prima generație de absolvenți a lansat un minunat site de povești, NoiPovesti.ro, un proiect care sperăm să crească alături de generații viitoare de povestitori și de ilustratori pasionați de literatura pentru copii.
În mai-iunie 2018, am experimentat un format relaxat, la două săptămâni, cu scriitoarele Lavinia Braniște, Veronica D. Niculescu, Adina Popescu, Laura Grűnberg și Sînziana Popescu. În primăvara lui 2019 a luat forma unui atelier despre celălalt, sub îndrumarea Laurei Grűnberg.
Din noiembrie 2019 până în 2021, atelierul s-a axat pe reciclarea poveștilor, sub simpatica îndrumare a scriitorului Florin Bican. În 2022-2023, am avut câteva ediții ținute de Lavinia Braniște, iar în vara lui 2023 atelierul a fost ținut de Diana Geacăr.
- Ana Maria este, în primul rând, o persoană fascinantă per se. Vocea, cu care te învăluie ca într-o pătură moale și caldă, este primul lucru care îți place la ea fără rezerve. Pe urmă, vin toate cunoștințele pe care le are și pe care știe să le împărtășească și celorlalți cu o măiestrie ireproșabilă, astfel încât, într-un timp foarte scurt, este imposibil să nu evoluezi. Mie și colegilor de curs așa ni s-a întâmplat. În doar cinci întâlniri, am crescut, întocmai lui Făt-Frumos, cât în cel puțin zece. Textele noastre au căpătat coerență, cursivitate, structură, noimă, iar stilul nostru s-a îmbunătățit considerabil. Revin și la următorul curs, pentru că Ana Maria mi-a mai oferit ceva, poate chiar mai prețios: încrederea de sine de care aveam nevoie pentru a pune ideea mea de poveste pe picioare și curajul de a duce acest proiect la bun sfârșit. (Valentina Georgescu)
Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)
- Cost: 600 lei. Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
- Număr maxim de locuri: 10
- Avans pentru confirmarea locului: 200 lei
Gândește-te bine dacă poți participa la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.
Perioada următoarei ediții: 6 noiembrie – 11 decembrie 2024. Locul e online, prin Google Meet.
Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).