Literatură pentru copii – intensiv, online

5 întâlniri de scriere creativă din zona literaturii pentru copii. Îi așteptăm pe cei care vor să scrie povești pentru copii, fie că vor să publice, fie că vor pur și simplu să își antreneze scrisul sau să-și fascineze copiii din dotare.

Literatura pentru copii e pe val în România, în sfârșit descoperim originalitatea scriitorilor români contemporani în acest teren de joacă. Profităm de perioada de efervescență creativă și îi aducem împreună pe cei care au curaj să scrie pentru un public pur și dur: copiii.

Atelierul în care poveștile originale pentru copii scrise de autori noi și contemporani prind contur are o nouă antrenoare: Lavinia Braniște!

Pe durata cursului citim și discutăm câteva cărți și, de asemenea, lucrăm la proiectele personale ale cursanților. Propun ca puncte de pornire pentru discuțiile noastre cinci cărți de literatură pentru copii și una de eseuri. Cu fiecare dintre acestea (pe care le-am ales astfel încât să acopere o arie cât mai largă de genuri literare și de vârste ale publicului țintă), discutăm o temă care să ne ajute să ne clarificăm propriile proiecte (personaj, intrigă, atmosferă, umor, dialog etc.)

La finalul cursului m-aș bucura ca fiecare dintre participanți să definitiveze un text: o proză scurtă, un capitol de roman, o poveste în versuri. Ar fi bine ca fiecare dintre cei înscriși să aibă deja la începutul cursului o schiță a textului pe care vrea să-l dezvolte.

Cel mai mult îmi doresc să avem dialoguri valoroase despre cărți, copilărie și moduri în care noi, adulții, ne putem oferi copiilor. – Lavinia Braniște

(Precizare: e un atelier adresat adulților.)

***

Atelierul a avut inițial un format intensiv, iar antrenoarea lui a fost Adina Popescu. În toamna lui 2017, prima generație de absolvenți a lansat un minunat site de povești, NoiPovesti.ro, un proiect care sperăm să crească alături de generații viitoare de povestitori și de ilustratori pasionați de literatura pentru copii.

În mai-iunie 2018, am experimentat un format relaxat, la două săptămâni, cu scriitoarele Lavinia Braniște, Veronica D. Niculescu, Adina Popescu, Laura Grűnberg și Sînziana Popescu. În primăvara lui 2019 a luat forma unui atelier despre celălalt, sub îndrumarea Laurei Grűnberg.

Din noiembrie 2019 până în 2021, atelierul s-a axat pe reciclarea poveștilor, sub simpatica îndrumare a scriitorului Florin Bican.

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Ca să te înscrii la următoarea ediție, trimite-ne un mail cu subiectul „Literatură pentru copii” și spune-ne care e motivația ta – de ce vrei să participi, până pe 10 aprilie 2023. Locurile se ocupă în ordinea plății avansului. 
Atelierul de literatură pentru copii cuprinde 5 întâlniri, care îmbină teoria cu feedbackul pe teme. Ședințele au loc o dată pe săptămână, miercurea, de la 19:00 la 21:00, prin Google Meet.
  • Cost: 400 lei. Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
  • Număr de locuri: 9
  • Avans pentru confirmarea locului: 200 lei

Gândește-te bine dacă poți participa la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Perioada următoarei ediții: 3 – 31 mai 2023. Locul e online, prin Google Meet.

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Lavinia Braniște

prozatoare