
5 întâlniri de scriere creativă din zona literaturii pentru copii. Îi așteptăm pe cei care vor să scrie povești pentru copii, fie că vor să publice, fie că vor pur și simplu să își antreneze scrisul sau să-și fascineze copiii din dotare.
Literatura pentru copii e pe val în România, în sfârșit descoperim originalitatea scriitorilor români contemporani în acest teren de joacă. Profităm de perioada de efervescență creativă și îi aducem împreună pe cei care au curaj să scrie pentru un public pur și dur: copiii.
Atelierul în care poveștile originale pentru copii scrise de autori noi și contemporani prind contur are o nouă antrenoare: Diana Geacăr!
Ador literatura pentru copii. În copilărie, era un mijloc de a ajunge în alte lumi. Acum, îmi aduce dublă bucurie: nu numai că ajung în alte lumi, dar unele sunt chiar create de mine! Niciodată nu mă simt atât de fericită ca atunci când lucrez la o carte pentru copii. Îmi pot imagina orice, mă pot juca așa cum vreau eu, cu tot ce inventez eu, sunt ca într-un loc de joacă numai al meu. Cu toate astea, trebuie să am mare grijă ce spun, pentru că literatura pentru copii îți oferă libertate, dar și o la fel de mare responsabilitate.
Mă uit acum la fiul meu, care încearcă să se elibereze din strânsoarea prietenului său de joacă, și mă gândesc: cum pot eu să învăț pe altcineva să scrie, când scrisul presupune muncă și descoperire în singurătate? Dar putem să vorbim despre stil, temă, construirea personajelor și a universului din cărțile preferate, să facem exerciții de scriere și chiar să creăm o poveste, pentru ce segment de vârstă dorește fiecare participant la atelier. Nu cred că poți învăța pe cineva cum să scrie, dar îi poți împărtăși niște scurtături pe care le-ai învățat tu între timp. Îi zâmbesc fiului meu, iar el se răsucește în loc și își eliberează mâna. – Diana Geacăr
(Precizare: e un atelier adresat adulților.)
***
Atelierul a avut inițial un format intensiv, iar antrenoarea lui a fost Adina Popescu. În toamna lui 2017, prima generație de absolvenți a lansat un minunat site de povești, NoiPovesti.ro, un proiect care sperăm să crească alături de generații viitoare de povestitori și de ilustratori pasionați de literatura pentru copii.
În mai-iunie 2018, am experimentat un format relaxat, la două săptămâni, cu scriitoarele Lavinia Braniște, Veronica D. Niculescu, Adina Popescu, Laura Grűnberg și Sînziana Popescu. În primăvara lui 2019 a luat forma unui atelier despre celălalt, sub îndrumarea Laurei Grűnberg.
Din noiembrie 2019 până în 2021, atelierul s-a axat pe reciclarea poveștilor, sub simpatica îndrumare a scriitorului Florin Bican. În 2022 -2023, am avut câteva ediții ținute de Lavinia Braniște.
Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)
- Cost: 400 lei. Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
- Număr de locuri: 9
- Avans pentru confirmarea locului: 200 lei
Gândește-te bine dacă poți participa la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.
Perioada următoarei ediții: 2 – 30 august 2023. Locul e online, prin Google Meet.
Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).