Literatură pentru copii – intensiv, online

preview3_literaturacopii

Atelierul ia o nouă formă: trece în online și se pune pe reciclat povești sub îndrumarea lui Florin Bican!

5 întâlniri de scriere creativă din zona literaturii pentru copii. Îi așteptăm pe cei care vor să scrie povești pentru copii, fie că vor să publice, fie că vor pur și simplu să își antreneze scrisul sau să-și fascineze copiii din dotare.

Literatura pentru copii e pe val în România, în sfârșit descoperim originalitatea scriitorilor români contemporani în acest teren de joacă. Profităm de perioada de efervescență creativă și îi aducem împreună pe cei care au curaj să scrie pentru un public pur și dur: copiii.

Frecvența e de o întâlnire pe săptămână. Pe parcursul atelierului, fiecare cursant va exersa reciclatul poveștilor sărind de pe trambuline și își va încheia aventura de învățare într-un reciclocenaclu. Nu spunem mai mult, am furat doar câteva cuvinte cheie din planul de curs al antrenorului.

Antrenorul următoarei ediții: Florin Bican.

Cartea pentru copii este, înainte de toate, o poveste. Marile povești, ba chiar și cele minore, se regăsesc încă din vechime și de atunci se tot repetă. Dar dacă toate poveștile par a fi fost deja spuse, ce rost mai are să le repetăm în aceeași formulă? Simpla repetare nu face decât să le tocească. De aceea propun să le împrospătăm prin reciclare. Reciclarea poveștilor înviorează materialul narativ nu doar pentru scriitori, ci și pentru cititori. La atelierele de reciclat povești vom vorbi despre cum putem îmbrăca poveștile în haine noi pentru copii noi (și pentru copiii din noi). (Florin Bican)

(Precizare: e un atelier adresat adulților.)

***

Atelierul a avut inițial un format intensiv, iar antrenoarea lui a fost Adina Popescu. În toamna lui 2017, prima generație de absolvenți a lansat un minunat site de povești, NoiPovesti.ro, un proiect care sperăm să crească alături de generații viitoare de povestitori și de ilustratori pasionați de literatura pentru copii.

În mai-iunie 2018, am experimentat un format relaxat, la două săptămâni, cu scriitoarele Lavinia Braniște, Veronica D. Niculescu, Adina Popescu, Laura Grűnberg și Sînziana Popescu. În primăvara lui 2019 a luat forma unui atelier despre celălalt, sub îndrumarea Laurei Grűnberg.

  • „Pe Florin Bican trebuie să-l întâlnești măcar o dată în viață dacă te preocupă literatura pentru copii. Înveți de la el nu doar ce și cum să scrii, ci și ce este un copil.”
  • „Atelierul ținut de Florin a fost îmbinarea perfectă între practică și elemente de teorie bine structurate, într-o atmosferă deosebit de caldă care, cred eu, ne-a inspirat pe toți cei care am participat. Discuțiile au decurs firesc, fără să fie forțate sau încorsetate în niciun fel, cu o mulțime de idei care conduceau către alte idei, cu foarte multe recomandări practice și cu un feedback extraordinar. O experiență foarte plăcută care, în ceea ce mă privește, a reușit să deschidă o ușiță către lumea scrisului.”
  • „În afara noțiunilor teoretice, am învățat să „simt” povestea, să o structurez dincolo de partea cognitivă. A fost o experiență extraordinară, pe care aș recomanda-o tuturor celor ce vor să scrie pentru copii.”
  • „Ideea de a recicla povești e foarte potrivită unui atelier concentrat. Dacă ești neîndemânos și neîncrezător cu penița pentru copii, faptul că poți porni de la o poveste cunoscută îți dă aripi. Florin a fost mereu încurajator, generos și cu exact doza de teorie și exemple necesare ca să „ne dăm drumul la mână”. S-a format o mică familie și văd că se păstrează legătura.”
  • „A fost o experiență interesantă și revelatoare totodată. Mulțumesc pentru feedback-urile constructive și încurajatoare. Mulțumesc că mi-ați redat încrederea în capacitatea mea de a crea ceva frumos!” (Mădălina Filipov)
  • „Mi-au plăcut foarte mult temele și poveștile alese de profesor pentru a ni le oferi drept material de lucru, spontaneitatea profesorului și faptul că ne oferea citate și exemple din domenii conexe și din alte genuri literare, ceea ce fa făcut atelierul să semene cu un curs de literatură comparată (erudiția profesorului, cu alte cuvinte).” (Eliza Biță)

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Ca să te înscrii la următoarea ediție, trimite-ne un mail cu subiectul „Literatură pentru copii” și spune-ne care e motivația ta – de ce vrei să participi, până pe 20 august 2020. Locurile se ocupă în ordinea plății avansului. 
Atelierul de literatură pentru copii cuprinde 5 întâlniri, care îmbină teoria cu feedbackul pe teme. Ședințele au loc o dată pe săptămână, lunea, de la 19:00 la 21:00, prin Google Hangouts.
  • Cost: 400 lei. Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
  • Număr de locuri: 9
  • Avans pentru confirmarea locului: 200 lei

Gândește-te bine dacă poți participa la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Perioada următoarei ediții: 7 septembrie – 5 octombrie 2020. Locul e Google Hangouts, plugin pentru browser. Practic e vorba de un video call – toți participanții se văd, se aud și pot vorbi. Se instalează ușor și gratuit de aici. E nevoie de căști cu microfon și de webcam (dacă nu sunt incorporate)..

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Florin Bican

scriitor, traducător