Scriere creativă la Vama Veche

Atelierul de proză de la Vama Veche are, în principiu, 2 ediții pe an – în iunie și în septembrie.

Cei care au mai făcut cursuri de scriere la noi nu mai trec prin furci, însă oamenii noi trebuie să ne trimită o povestire pentru preselecție. La edițiile de până acum am avut și absolvenți și prospături, iar melanjul a fost perfect.

Atelierul înseamnă exerciții literare cu deadline până seara, dimineți teoretice târzii și seri cu lecturi și discuții, feedback pe texte. Te mai ademenim cu proiecții de filme, beri din stuf în Stuf, coronițe de maci, plajă și bâldâbâc, dans, ce se mai face prin Vamă.

Antrenoarea ediției din iunie 2025 e Eli Bădică, editor. Antrenorul pentru ediția din septembrie 2025 nu a fost momentan confirmat.

Ca să îți imaginezi cum o să fie, iată cum a fost:

iunie 2024 ♦ iunie 2021 ♦ septembrie 2020 ♦ septembrie 2019 ♦ iunie 2019 ♦ septembrie 2018 ♦ iunie 2018iunie 2017 ♦ septembrie 2016 ♦ iunie 2016 ♦ septembrie 2015 ♦ iunie 2015 ♦ septembrie 2014 ♦ iunie 2014

Antrenorii invitați la atelierul de la Vama Veche au fost Eli Bădică (2021, 2024), Cezar Paul Bădescu (iunie 2018), Marin Mălaicu-Hondrari (septembrie 2018, 2019, 2020), Dan Coman (2017, iunie 2019) T. O. Bobe (2016), Marius Chivu (2014, 2015).

După atelierul cu Dan Coman:

  • Mi-au plăcut: Libertatea. Lejeritatea. Lipsa presiunii. Limonada cu ghimbir. Los del Rio.
  • Când am început cursul de la Vama Veche, coordonat de Dan Coman, am ieșit brusc din timp. M-am deconectat de la lumea reală, cu toate că traversam o perioadă foarte agitată politic, și nu m-au mai interesat decât colegii de la curs și personajele mele. Ziua nu mai avea ore, era împărțită în perioade în care scriam și perioade în care ne întâlneam pentru a discuta povestirile sau scenele scrise de noi, pe tema dată de Dan. Aș fi petrecut în felul ăsta vara întreagă. Colegii au fost foarte faini, tineri și nebunatici în ceea ce scriau, iar Dan nu e un profesor, e un prieten gata să te ajute și să îți dea acea încredere în tine de care ai neapărat nevoie pentru a-ți permite libertatea totală atunci când scrii. Pentru mine, după atelierul ăsta, marea a căpătat aura perfecțiunii. (Anca Goja)
  • Ce să-ți zic? Pentru mine atelierul ăsta a fost ca pietricica aia care provoacă avalanșa. M-a ajutat să înțeleg că am ceva de spus (și de scris), mi-a dat claritate și, nu știu, simt, cumva că am renăscut. Nu mă mai frustrează rahaturile cotidiene pentru că acum înțeleg mai clar care e drumul meu. E o treabă absolut fantastică să fii împreună cu oameni care vor același lucru ca și tine și înțeleg ce simți dar, totodată, în loc de competiție se creeaza un fel de colaborare și sprijin reciproc. (Ruxandra)
  • Mi-ar plăcea mult să mai particip și la alte ateliere de scriere creativă. A fost intensiv, dar un mare câștig. Mulțumesc! (Cezara Popescu )
  • Mi-au plăcut implicarea participanților, și mai ales a organizatorului, locația aleasă, modul în care s-a desfășurat, îl recomand din toate punctele de vedere tuturor pasionaților de scris, mare și socializare cu oameni faini.
  • Mi-a plăcut că am avut de toate: scris proză, scris în jurnal, citit jurnal, discuții despre cărți, seară de jocuri, seară de dans. Mi-a plăcut și locația, pentru că a fost foarte aproape de plajă, și toți participanții. Aș vrea să zic mai multe și într-un mod mai poetic, dar cred că cel mai simplu e să spun că a fost una dintre cele mai super experiențe de până acum.
  • Mi-au plăcut oamenii. Mi-a plăcut să văd că nu sunt singură în încercarea de a scrie literatură. Mi s-a părut util feedback-ul care m-a ajutat să îmbunătățesc poveștile înainte să le public pe blog. Mi-a plăcut atmosfera de vacanță. Am simțit că nu mai contează nimic, decât poveștile și legăturile care apar între oameni pe baza lor (Lorena Trâmbițaș)
  • Nivelul participanților a fost surprinzător de bun și… motivant. O combinație propice între relaxare pe malul marii, fun și muncă. (Dan)
  • Recomandat tuturor celor care au nevoie de încredere și recomandări. Un început de neratat.

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Mail cu subiectul „Atelier Vama Veche 15”, cu o povestire atașată, de maximum 6000 de semne, cu diacritice, trimits până pe 20 mai 2025. E posibil să facem preselecția ongoing, deci nu aștepta termenul limită. Dacă ai absolvit un atelier de scriere creativă la noi, nu e nevoie să atașezi text.

Te rugăm să nu trimiți text decât dacă ești sigur că poți participa la atelier în perioada anunțată.

În cazul atelierului din iunie, ajungi la Vama Veche într-o luni și pleci duminică. De luni seara până sâmbătă dimineața avem curs. În fiecare dimineață (probabil de la 11:00 la 13:00) îmbinăm partea teoretică și feedbackul pe teme. Până a doua zi dimineaţă, participanții îi trimit antrenoarei temele. Seara mergem să mâncăm împreună (opțional!), iar posibilitățile de continuare includ proiecție de film, jocuri, terase, dans, șamd.
  • Atelierul are 15 locuri și costă 600 lei. Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
  • Cazarea e opțională și vei avea mai multe variante de camere, anunțate în aprilie 2025 (prețurile sunt pentru toate cele 6 nopți).
  • Cei înscriși vor fi rugați să plătească 300 lei avans și să ne spună dacă vor cazare (și de care) sau se cazează în altă parte pe cont propriu.
Vama Veche, pensiunea Casa Luca. Perioada următoarei ediții: început de iunie 2025.  

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Eli Bădică

editor, jurnalist literar