Poezie

Când Simona Popescu a spus, la o întâlnire Creative Writing Sundays, că i-ar plăcea să țină un atelier de poezie, ni s-au aprins beculețe și pe unde n-aveam. Sperăm ca tinerii poeți care citesc această prezentare să se bucure și ei de minune și să vină mai aproape. Vor primi feedback și recomandări de lectură potrivite fiecăruia, se vor juca, se vor asculta, se vor împrieteni.

Un scriitor tînăr trebuie să ştie pe ce lume trăieşte – lumea contemporanilor lui, nu doar cei din România! E vital, altfel te poţi trezi că eşti complet depăşit, vetust, „pe lîngă”. După cum un autor trebuie să fi citit cărţile cu adevărat importante ale lumii – proză, poezie, eseu, filozofie. Şi mai cred că un tînăr autor trebuie să fie plin de muzici şi de imagini din zeci de filme ale marilor regizori. Mai departe, să-şi cultive grădina, şi la propriu (dacă are!), şi la figurat, precum candidul Candide al lui Voltaire! (Interviu cu Simona Popescu)

Lectură publică la finalul primei ediții – poze.

  • Eram într-o fundătură din care nu mai știam cum să ies. Citeam poezie contemporană, din alte perioade, din alte țări, dar nu mai știam ce să fac cu mine ca poet. Despre ce să scriu? Cum să scriu? Ce am învățat de la acest curs a fost să mă relaxez și să descopăr că poezia poate fi și în alte locuri. Știam asta, desigur, dar nu vedeam că un bătrân care hrănește porumbeii sau că o buturugă în sobă poate să fie poezie pentru mine, poate să fie poezia mea. Cam asta a făcut atelierul ținut de Simona Popescu pentru mine: m-a învățat să fiu atentă la/și să recunosc poezia mea. Și mai e râsul, hohotele de râs de la fiecare atelier, colegii care au fost foarte generoși și… Simona Popescu pe care pur și simplu o ador. Asta e.
  • Am dobândit certitudinea că poeții adevărați sunt și oameni grozavi, credința că onestitatea și sinceritatea sunt deja o frumoasă poezie.
  • Atelierul mi-a adus

– feed-back profesionist, argumentat asupra poeziei pe care o scriu 
– chestiuni de tehnică literară pe care nu le știam – doar le intuiam
– plăcerea de a lua parte la spectacolul unei minți sclipitoare (a antrenoarei)
– plăcerea de a vedea pe viu un proces de adaptare din mers a unei gândiri la interesele grupului

  • Simona Popescu m-a învățat să scriu cinstit. Poezie simplă și sinceră. Au fost 4 întâlniri pline-pline. Am învățat să privesc mai atent în jurul meu și să trec întâmplările într-un jurnal. Tare bine mi-au prins și exercițiile „în clasă”, temele pentru acasă și lecturile. A fost grozav! Mulțumesc! (Oana Țepeș-Greuruș)

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Trimite-ne un mail cu subiectul „Atelier de poezie 2”, la care te rugăm să atașezi cele mai bune poezii pe care le-ai scris – un document nu mai lung de 6 pagini. Preselecția va fi făcută de Simona Popescu după deadline.
Două luni, 4 ședințe de câte 3h, o ședință la două săptămâni, duminica de la 14:00 + o ședință-lectură la o lună după.
  • Cost: 250 lei (Suma e mai mică decât la alte ateliere pentru că Simona Popescu vine pro-bono (dinadins face asta, ca să nu fie un cost mare pentru tine.) Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
  • Număr maxim de locuri: 12
  • Număr sub care nu se ține atelierul: 6
  • Avans pentru confirmarea locului: 100 lei

Gândește-te bine dacă poți veni la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Perioada următoarei ediții: nu a fost stabilită. Locul în care ne vedem va fi stabilit ulterior. Atelierul are cel mult o ediție pe an, profitați!

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Simona Popescu

poet, prozator, profesor universitar