Scriere creativă – intensiv

Atelierul intensiv de scriere creativă e cel mai vechi atelier al nostru! A început în toamna lui 2012 și de atunci s-a tot transformat, sub bagheta influența scriitorilor care l-au condus.

Pentru ediția următoare, scriitorul care ține atelierul intensiv de scriere creativă e Filip Florian. E prima dată când Filip ține acest atelier, e o mare bucurie pentru noi.

Cine crede că are talent, cine a scris dar nu știe cât de bine, cine vrea să debuteze, cine vrea să se perfecționeze, una peste alta oamenii cu ambiții literare sunt invitați să se înscrie în programul nostru creativ. Gândește-te bine dacă scrisul e un vis pentru care ești dispus să faci efort: vei avea de citit, de scris, de gândit.

Vom atinge, direct sau indirect, variabilele esențiale – personaj, narator, conflict, dialog, descriere, atmosferă, stil – și multe altele care țin de tehnicile scrisului literar. Vei avea ocazia să faci exerciții de scriere creativă, pentru că după fiecare întâlnire vei avea de scris o povestire. Cititorii tăi vor fi colegii și scriitorul coordonator, care îți va da feedback pe text.

Cele mai bune povestiri ale participanților au fost publicate în numerele 10, 15 și 16 ale Revistei de Povestiri varianta tipărită. În prezent, cele mai bune texte sunt publicate online în Revista de Povestiri. Avem peste 100 de absolvenți până acum, iar unii dintre ei au publicat cărți și au luat și premii – vezi Tudor Ganea (de urmărit isprăvile lor pe blog). Mulțumim antrenorilor din trecut – Marius Chivu, Florin Iaru, T. O. Bobe, Cezar Paul-Bădescu și Bogdan-Alexandru Stănescu.

PSssst! Librarium TNB oferă cursanților o reducere de 25% la orice carte cumpărată în drăguța librărie în care vom ține atelierul.

Dacă stau să mă gîndesc bine, nu știu ce minuni poate să facă un curs de creative writing, după cum nu știu ce minuni poate să facă literatura, în sensul ei cel mai larg. Din păcate, nici una, nici alta nu vindecă bolile, nu schimbă destinele și nu salvează lumea.

Ceea ce știu însă cu certitudine (și cred cu tărie) e că, uneori, scriind, din senin, cînd ești în mijlocul unor pagini oarecari, te învăluie o bucurie fără margini, amețitoare, aproape ireală. Sînt clipe rare, magice, cu un iz de alchimie. Paradoxal sau nu, e greu de spus, bucuria asta nu vine neapărat din solaritatea unor întîmplări, din exuberanța unor personaje, din tandrețe, din descrieri sau dintr-o logică optimistă. Ea vine de obicei (și abia aici ar interveni paradoxul) tocmai din zgura vieții, din marile tristeți, din cenușiul lucrurilor și din orbecăiala care îi însoțește pe oameni. E o bucurie stranie. Categoric. E bucuria scrisului. E joaca serioasă cu timpul, cu locurile și mai ales cu condiția umană. (Filip Florian)

 • Atelierul m-a ajutat să iau în serios atât scrisul, cât și pe mine ca scriitor. M-a făcut să înțeleg că a crea e foarte greu, dar, dacă reușești, este cu adevărat ceva valoros.
 • În primul rând, m-a învățat să scriu mai bine. Să-mi „ascult” textele și să înțeleg unde cântă și unde scârțâie.
  Să-mi înțeleg personajele și să mă încalț cu papucii cititorului ca să văd dacă le vede și el așa cum le văd eu. Să pun carne pe ele. Să pun suflet în ele.
  Să nu-mi fie frică de descrieri și de metafore. Să fiu atentă și să folosesc și alte simțuri în afară de cel al văzului când povestesc ceva.
  M-a învățat să fiu atentă și când citesc, chiar dacă uneori trebuie să revin pe un paragraf sau text. Cred că uneori suntem tentați să citim prea repede și superficial.
  Bibliografie excelentă, ca de obicei am rămas cu un teanc de cărți de citit pe noptieră. Plus noile apariții de la Polirom, mulțumesc, Bogdan! :)
  O gașcă de oameni mișto, pasionați de cărți și de povești, veseli, talentați, disciplinați – un procent foarte mare de teme trimise, sper să păstrăm legătura și să ne susținem reciproc la lansările de cărți. :)
 • Extinderea orizontului lecturilor, înțelegerea unor metode și tehnici scriitoricești, feedback consistent și bine intenționat, susținere și încurajare, prieteni noi.
 • Am găsit aici un anturaj constructiv, cu experiență și interes autentic pentru scris, pentru oameni, pentru dezvoltare. Bogdan și Cezar au fost niște supervizori superbi pentru dezvoltarea noastră, fiecare cu un alt fel de experiență, fiecare cu cerințe diferite, dar urmărind același lucru într-un final: să scriem ceva cu adevărat valoros, pentru noi.
  Atelierul acesta oferă multă claritate asupra scrisului și asupra motivului pentru care scrii. Am totuși o nemulțumire, pe care o împart cu seria: s-a terminat fix când ne-am intrat și noi în ritm! Sper să pot să particip și la următoarea sesiune :)
 • Ce mi-a adus CW10:
  – m-a făcut să identific greșeli de writing (repetiții, structură, naivitități)
  – m-a „târât” prin varii tehnici, care au fost gândite într-un flow de creștere, și legate de teoria literaturii (la Bogdan)
  – m-a făcut să știu pe ce sunt bun în scris și să insist pe asta
  – m-a „obligat” să scriu :)
  – mi-a arătat cât de diverse pot fi abordările pe o anumită temă
  – și, cel mai important, m-a făcut să îmi promit că voi ține o cameră în mână, pentru că scrisul pe anumite chestiuni nu este „the right weapon of choice”
  Și, nu în ultimul rând: had fun. (Mihai)
 • Mi-a dat cumva un „wide”, m-a învățat să văd imaginea de ansamblu și să nu mă mai pierd atât de mult în detalii. Am aflat lucruri pe care nu le știam și am început încet să prind „o direcție”. All in all, a fost o experiență super-faină pe care aș mai repeta-o. :)

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Trimite-ne un mail cu subiectul „Scriere creativă 12” și atașează o povestire pentru preselecție până pe 5 octombrie. Povestirea/fragmentul trebuie să aibă în jur de 6000 de semne (cam 3 pagini), cu diacritice, format .doc/.docx. Trimite o povestire/fragment de nuvelă sau roman, nu alt gen (articol, eseu etc), atelierul e axat doar pe ficțiune. Vârsta minimă: 17 ani.
10 săptămâni, 10 ședințe – o ședință de 2h pe săptămână, de la 19:00 la 21:00, în fiecare luni. Atelierul are cel mult 2 ediții pe an, nu ratați șansa când apare!
 • Cost: 800 lei (plătiți în 2 tranșe egale, la prima ședință și peste o lună) Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
 • Număr maxim de locuri: 10

Gândește-te bine dacă poți veni la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Perioada următoarei ediții: nu am stabilit – dă-ne un mail și te anunțăm când deschidem înscrierile. Dacă nu ești din București, te așteptăm la atelierul online.

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).