Scriere creativă – intensiv

Atelierul de scriere creativă e cel mai vechi atelier al nostru! Prima ediție a avut loc în toamna lui 2012 și de atunci avem câte o nouă serie de cursanți în fiecare primăvară și toamnă.

Cine crede că are talent, cine a scris dar nu știe cât de bine, cine vrea să debuteze, cine vrea să se perfecționeze, una peste alta oamenii cu ambiții literare sunt invitați să „candideze”. Gândește-te bine dacă scrisul e un vis pentru care ești dispus să faci efort: vei avea de citit, de scris, de gândit. Vom vorbi despre dialog, narator, folosirea memoriei, caracterizare, descriere, atmosferă, impact, stil și multe altele.

Cele mai bune texte ale participanților la primele trei ediții ale atelierului au fost publicate în numerele 10 15 și 16 ale Revistei de Povestiri (print). Începând cu ediția 7, cele mai bune texte sunt publicate online în Revista de Povestiri. Avem peste 100 de absolvenți până acum, iar unii dintre ei au publicat recent cărți (de urmărit isprăvile absolvenților pe blog).

Antrenorii primelor opt ediții au fost Marius Chivu și Florin Iaru, apoi, pentru a noua ediție, T. O. Bobe și Bogdan-Alexandru Stănescu, apoi alături de BAS l-am avut pe Cezar Paul-Bădescu pentru două ediții. În prezent, antrenorii sunt Bogdan-Alexandru Stănescu și Veronica D. Niculescu.

Nu cred că cineva te poate învăța să scrii. Te poate învăța să desenezi, să obții o armonie coloristică, să obții un ritm, să recunoști o secvență armonică de sunete. Nu să scrii literatură. Pentru că literatura înseamnă tocmai încălcarea normelor. Ce aș vrea să fac în cu acest curs este mai mult creative reading: anatomie patologică – de unde a pornit, cum s-a declanșat boala asta care a contaminat o frază și care o face de neuitat, de ce ne bântuie ea? Vom face disecție pe operele marilor scriitori, iar de aici nu poate ieși decât ceva foarte bun. Vom învăța să descoperim valoarea detaliilor, care atârnă în literatură de multe ori mai mult decât trama narativă, vom încerca să ghicim/deducem ce e accident și ce e premeditare într-o proză. (Bogdan-Alexandru Stănescu)

 • Atelierul m-a ajutat să iau în serios atât scrisul, cât și pe mine ca scriitor. M-a făcut să înțeleg că a crea e foarte greu, dar, dacă reușești, este cu adevărat ceva valoros.
 • În primul rând, m-a învățat să scriu mai bine. Să-mi „ascult” textele și să înțeleg unde cântă și unde scârțâie.
  Să-mi înțeleg personajele și să mă încalț cu papucii cititorului ca să văd dacă le vede și el așa cum le văd eu. Să pun carne pe ele. Să pun suflet în ele.
  Să nu-mi fie frică de descrieri și de metafore. Să fiu atentă și să folosesc și alte simțuri în afară de cel al văzului când povestesc ceva.
  M-a învățat să fiu atentă și când citesc, chiar dacă uneori trebuie să revin pe un paragraf sau text. Cred că uneori suntem tentați să citim prea repede și superficial.
  Bibliografie excelentă, ca de obicei am rămas cu un teanc de cărți de citit pe noptieră. Plus noile apariții de la Polirom, mulțumesc, Bogdan! :)
  O gașcă de oameni mișto, pasionați de cărți și de povești, veseli, talentați, disciplinați – un procent foarte mare de teme trimise, sper să păstrăm legătura și să ne susținem reciproc la lansările de cărți. :)
 • Extinderea orizontului lecturilor, înțelegerea unor metode și tehnici scriitoricești, feedback consistent și bine intenționat, susținere și încurajare, prieteni noi.
 • Am găsit aici un anturaj constructiv, cu experiență și interes autentic pentru scris, pentru oameni, pentru dezvoltare. Bogdan și Cezar au fost niște supervizori superbi pentru dezvoltarea noastră, fiecare cu un alt fel de experiență, fiecare cu cerințe diferite, dar urmărind același lucru într-un final: să scriem ceva cu adevărat valoros, pentru noi.
  Atelierul acesta oferă multă claritate asupra scrisului și asupra motivului pentru care scrii. Am totuși o nemulțumire, pe care o împart cu seria: s-a terminat fix când ne-am intrat și noi în ritm! Sper să pot să particip și la următoarea sesiune :)
 • Ce mi-a adus CW10:
  – m-a făcut să identific greșeli de writing (repetiții, structură, naivitități)
  – m-a „târât” prin varii tehnici, care au fost gândite într-un flow de creștere, și legate de teoria literaturii (la Bogdan)
  – m-a făcut să știu pe ce sunt bun în scris și să insist pe asta
  – m-a „obligat” să scriu :)
  – mi-a arătat cât de diverse pot fi abordările pe o anumită temă
  – și, cel mai important, m-a făcut să îmi promit că voi ține o cameră în mână, pentru că scrisul pe anumite chestiuni nu este „the right weapon of choice”
  Și, nu în ultimul rând: had fun. (Mihai)
 • Mi-a dat cumva un „wide”, m-a învățat să văd imaginea de ansamblu și să nu mă mai pierd atât de mult în detalii. Am aflat lucruri pe care nu le știam și am început încet să prind „o direcție”. All in all, a fost o experiență super-faină pe care aș mai repeta-o. :)

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Trimite-ne un mail cu subiectul „Scriere creativă 12” și atașează o povestire pentru preselecție până pe 1 octombrie. Povestirea trebuie să fie de maximum 6000 de semne, cu diacritice, format .doc/.docx. Trimite o povestire, nu alt gen (articol, eseu etc), atelierul e axat doar pe ficțiune. Vârsta minimă: 17 ani.
2 luni, 16 ședințe – 2 ședințe de 1h 30+ pe săptămână, de la 18:30, lunea și joia. Atelierul are 2 ediții pe an, primăvara și toamna.
 • Cost: 960 lei (plătiți în 2 tranșe egale, la prima ședință și peste o lună) Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
 • Număr maxim de locuri: 10

Gândește-te bine dacă poți veni la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Perioada următoarei ediții: 1 noiembrie 2018 – 10 ianuarie 2019. Locul în care ne vedem: TBD (București). Dacă nu ești din București, te așteptăm la atelierul online (Google Hangouts).

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Bogdan-Alexandru Stănescu

scriitor, critic literar, editor

Veronica D. Niculescu

prozatoare