Scriere creativă

Atelierul de scriere creativă e cel mai vechi atelier al nostru! Prima ediție a avut loc în toamna lui 2012 și de atunci avem câte o nouă serie de cursanți în fiecare primăvară și toamnă.

Cine crede că are talent, cine a scris dar nu știe cât de bine, cine vrea să debuteze, cine vrea să se perfecționeze, una peste alta oamenii cu ambiții literare sunt invitați să „candideze”. Gândește-te bine dacă scrisul e un vis pentru care ești dispus să faci efort: vei avea de citit, de scris, de gândit. Vom vorbi despre dialog, narator, folosirea memoriei, caracterizare, descriere, atmosferă, impact, stil și multe altele.

Cele mai bune texte ale participanților la primele trei ediții ale atelierului au fost publicate în numerele 10 15 și 16 ale Revistei de Povestiri (print). Începând cu ediția 7, cele mai bune texte sunt publicate online în Revista de Povestiri. Avem peste 100 de absolvenți până acum, iar unii dintre ei au publicat recent cărți (de urmărit isprăvile absolvenților pe blog).

Antrenorii primelor opt ediții au fost Marius Chivu și Florin Iaru, apoi, pentru a noua ediție, T. O. Bobe și Bogdan-Alexandru Stănescu. În prezent, antrenorii sunt Bogdan-Alexandru Stănescu și Cezar Paul-Bădescu.

Nu cred că cineva te poate învăța să scrii. Te poate învăța să desenezi, să obții o armonie coloristică, să obții un ritm, să recunoști o secvență armonică de sunete. Nu să scrii literatură. Pentru că literatura înseamnă tocmai încălcarea normelor. Ce aș vrea să fac în cu acest curs este mai mult creative reading: anatomie patologică – de unde a pornit, cum s-a declanșat boala asta care a contaminat o frază și care o face de neuitat, de ce ne bântuie ea? Vom face disecție pe operele marilor scriitori, iar de aici nu poate ieși decât ceva foarte bun. Vom învăța să descoperim valoarea detaliilor, care atârnă în literatură de multe ori mai mult decât trama narativă, vom încerca să ghicim/deducem ce e accident și ce e premeditare într-o proză. (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Un curs de scriere creativă te poate ajuta să stăpânești tehnica, te poate obișnui cu activitatea de a scrie, pe scurt, te poate ajuta să-ți faci mâna. E ca studiul pentru un instrumentist. Faci ore și ore de solfegii și asta îți dă siguranța că vei cânta corect, că știi să cânți la vioară și că nu o s-o faci să scârțâie dezagreabil. Dar acesta este doar punctul de pornire. Între toți instrumentiștii care cântă corect, diferența este dată de talent. (Cezar Paul-Bădescu, extras din interviu)

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Trimite-ne un mail cu subiectul „Scriere creativă 11” și atașează o povestire pentru preselecție până pe 10 octombrie. Povestirea trebuie să fie de maximum 6000 de semne, cu diacritice, format .doc/.docx. Trimite o povestire, nu alt gen (articol, eseu etc), atelierul e axat doar pe ficțiune. Vârsta minimă: 17 ani.
2 luni, 16 ședințe – 2 ședințe de 1h 30+ pe săptămână, de la 18:30, lunea și joia. Atelierul are 2 ediții pe an, primăvara și toamna.
  • Cost: 800 lei (plătiți în 2 tranșe egale, la prima ședință și peste o lună) Membrii Club Revdepov, adică cei care au absolvit un atelier la noi, au 5% reducere.
  • Număr maxim de locuri: 16

Gândește-te bine dacă poți veni la toate ședințele, suma nu se returnează pentru cele la care lipsești.

Perioada următoarei ediții: 23 octombrie – 14 decembrie. Locul în care ne vedem: cafenea în București. Dacă nu ești din București, te așteptăm la atelierul online (Google Hangouts).

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Bogdan-Alexandru Stănescu

scriitor, critic literar, editor

Cezar Paul-Bădescu

prozator, publicist