Ioana Harasim, pe care o cunoaștem pentru că a absolvit atelierul de caligrafie foundational & gothic, a postat acum câteva săptămâni un apel pe Facebook adresat celor pasionați de arte vizuale. Cum ar fi să se întâlnească să deseneze împreună? Și s-a întâmplat!
Cu ce te ocupi tu, Ioana?
În timpul zilei lucrez la o agenție de publicitate, iar în timpul liber desenez.
Cum ți-a venit ideea să organizezi întâlniri în care ilustratori și alți artiști vizuali să lucreze împreună?
O dorință de-a mea dintotdeauna a fost să am un grup de prieteni cu care să mă întâlnesc și să desenăm împreună. Numai că până să mă mut în București nu prea cunoșteam oameni care făceau și ei asta. Ideea exista de mult. Ea nu fususe pusă în practică, în schimb. Așa că într-o seară când stăteam în pat și mă gândeam că am nevoie de ceva nou în viața mea, mi-am amintit de dorința asta. Mi-am zis să nu mai aștept să mă invite cineva într-un grup de genul, ci să fac eu unul. Așa că am întrebat pur și simplu pe Facebook cine vrea să organizăm întâlniri de genul și am așteptat să îmi raspundă lumea. Nu mă așteptam, însă, că vor răspunde atât de mulți oameni.
Câți oameni au participat? Ce ați făcut acolo? Cât ați stat?
La prima întâlnire cred că am fost 14 persoane. Ne-am întâlnit la Seneca AntiCafe și am stat vreo 4 ore. Inițial ne întâlnisem doar ca să desenam unul în compania celuilailt, însă a venit cineva cu ideea să alegem o temă și să facem fiecare un desen sau mai multe pe tema respectivă (în funcție de ritmul de lucru al fiecăruia). Prima temă la care am lucrat a fost „compasiune”. A fost interesant să vedem ce face fiecare cu tema asta.
Ce aduc bun întâlnirile versus desenul pe cont propriu?
Desenatul de unul singur, acasă, garantează că nu vei fi deranjat și că probabil te poți concentra mult mai bine decât daca ai zgomot în jurul tău. Acum, când ne-am întâlnit cu toții, am vorbit foarte mult pentru că nu ne cunoșteam cu toții între noi, așa că în prima parte ne-am prezentat și am aflat un pic din povestea de viață a fiecăruia. Desenul alături de alți oameni te face să ieși din zona de confort pentru că ai și ochii altora asupra ta, iar cei care de obicei stau izolați într-o camera (eu, de exemplu) se pot simți incomod la început. Dar cam ăsta e și scopul, să ajungi să creezi în orice condiții. Alt beneficiu al acestor întalniri este faptul că ne-am adunat în acest grup persoane cu stiluri și cunoștinte diferite, așa că avem ce să învățăm unul de la celălalt. Îmi place și faptul că toți oamenii care s-au băgat în chestia asta sunt foarte de treabă și deschiși, așa că e un loc perfect pentru ca cere feedback. Long story short: genul acesta de întalniri poate că nu sunt cele mai bune din punctul de vedere al eficienței, însă e locul perfect pentru a cunoaște oameni cu aceeași pasiune ca tine, de a colabora, de face schimb de experiență si de a-ți face noi prieteni, de ce nu?
Dacă cineva vrea să vină să deseneze cu voi ce trebuie să facă?
Ar trebui să îmi scrie un e-mail pe harasimioana@gmail.com
Interviu realizat de Simina Diaconu