Feedback pe manuscris

evaluare manuscris

Ne-am gândit să îi ajutăm pe cei care au un manuscris și vor să primească feedback de la un scriitor pe care îl apreciază, făcând legătura între unii și alții. În ideea că asta îi va ajuta pe primii fie să-și îmbunătățească textul, fie să renunțe la el (ținem pumnii să nu fie cazul!).

Manuscrisul

Manuscrisul trebuie să aibă până în 250 de pagini. Numărul de pagini e calculat împărțind totalul semnelor cu spații la 2000 (vezi mai jos, la Date esențiale). Manuscrisul poate fi roman sau volum de povestiri. (Dacă ai un volum de poezie, scrie-ne un mail și vorbim, nu promitem. La fel și pentru teatru.)

Ce scriitori poți alege pentru feedbackul pe manuscris

Pe unul dintre antrenorii noștri (cei în dreptul cărora apare cuvântul „prozator”!). De fapt, așa cum vei vedea mai jos, te sfătuim să faci un top 3, în caz că scriitorul preferat nu e disponibil.

Feedback

Cum vei vedea mai jos (în taburi, Date esențiale), feedbackul presupune o întâlnire față în față și cel puțin 1 pagină de observații în scris.

Feedback nu înseamnă că scriitorul îți va redacta cartea – dar e posibil să îți facă sugestii legate de exprimare. Nici nu îți va edita cartea – nu-ți va rezolva el problemele de construcție pe care le observă, dar ți le va semnala.

Specificul feedbackului e dat de obicei de specificul textului – unele texte vor genera observații mai mult despre personaj, altele despre poveste, altele despre structură, altele despre stil, etc (știm din experiență, așa se întâmplă mereu la atelierele de scriere creativă).

În urma feedbackului, e decizia ta ce faci – revezi textul, îl lași așa, renunți la el. Ideea e să primești și să înțelegi acest punct de vedere avizat.

Date esențiale: (atențiune, mai jos sunt 4 taburi, click pe fiecare)

Trimite-ne oricând un mail cu subiectul „Feedback pe manuscris”, la care te rugăm să atașezi manuscrisul în format .doc/.docx. În corpul mailului, spune-ne din ce oraș ești și fă un top 3 al scriitorilor de la care vrei feedback. Dacă scriitorul de pe locul 1 nu are timp, îl întrebăm pe cel de pe locul 2 și, dacă nici el nu are timp, pe cel de pe locul 3. Tot în corpul mailului, spune-ne câte pagini are manuscrisul.

O pagină = 2000 de semne cu spații

Numărul total de pagini = totalul semnelor împărțit la 2000

Pentru a afla totalul semnelor, te duci sus în meniu și apeși pe Review, apoi pe Word Count. Acolo vezi totalul – Characters (with spaces).

Scriitorul citește manuscrisul și face următoarele două lucruri:

  • se întâlnește cu autorul pentru o discuție unu la unu de cel puțin 1 h
  • îi dă autorului minim 1 pagină de feedback în scris (la întâlnire, la final, ca să nu uite autorul emoționat, poate, punctele principale)
  • Cost: 800 lei.
  • Plata se face cât mai repede după ce scriitorul ales își confirmă disponibilitatea și estimează data întâlnirii. (Lectura începe numai după aceea.)
Întâlnirea pentru feedback are loc pe Google Meet.

Ziua întâlnirii e estimată de scriitor când își confirmă disponibilitatea.

Înscrieri, întrebări, feedback: simina @ revdepov.ro (Simina Diaconu).

Antrenori

Club Revdepov