Teatru – Crenguța Sandu

Crenguța a absolvit atelierul de scriere creativă, dar drumul ei prin literatură începuse cu mult înainte. Recent a publicat o carte de teatru, am invitat-o să povestească despre ea.

Am început să scriu teatru încercând să-mi imit idolul, Mihail Sebastian. La 9 ani i-am descoperit piesele într-un volum, primit de la bunicul, pe care îl citeam şi reciteam, cel puţin o dată pe an. Când piesa a apărut ecranizată la TV, toate prietenele mele doreau să fie Mona din Steaua fără nume, eu doream să fiu Mihail Sebastian.

Prima piesă am scris-o în 2002 şi se numeşte Visul unui băiat de la Palat. Este o comedie inspirată din realitate. Am scris-o uşor, în câteva ore, însă personajele îmi erau clare, la fel şi acţiunea. Nu îmi dădeam seama de calitatea acesteia şi am trimis-o în anul în care am scris-o la două concursuri pe care le-am câştigat: Mihai Eminescu, organizat de Direcția de cultură București și Moștenirea Văcăreștilor, organizat de Uniunea Scriitorilor, Ministerul Culturii și Direcția de Cultură Dâmboviţa.

Cele două premii m-au încurajat să continui să scriu. Am continuat cu încă trei comedii: Nunta, Afacerea, Credite Sentimentale.Visul unui băiat de la Palat și Nunta au fost integral publicate în revista Dunărea de Jos de la Galaţi în anii 2005-2006.

Pe toate le-am reunit în cartea numită TEATRU, care a apărut la editura ePublishers și am lansat-o în cadrul Târgului internaţional de carte Gaudeamus la sfârşitul lui octombrie 2015.

TEATRU_ Crenguta Sandu

Cele patru piese reprezintă o satiră a vieții în România după 1989. Personajele sunt foarte diverse: de la pești și prostituate la artiști și bancheri. Vă invit, să le descoperiţi şi să vă distraţi citindu-le, aşa cum şi eu m-am distrat scriindu-le. Cartea poate fi comandată pe www.elefant.ro, iar pentru cei care preferaţi formatul electronic o găsiţi la adresa www.ibooksquare.ro.

Am absolvit Academia de Studii Economice și Institutul Diplomatic Român și scriu teatru, cronică de teatru, proză scurtă și roman. Am publicat în revistele literare Dunărea de Jos, Steaua, Oglinda literară şi Revista de Suspans. Am obținut 9 premii literare în urma participării la concursurile naționale de literatură.

Eu sunt Crenguţa Sandu.

crenguta sandu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *